Matrac típusok minden, amit tudnod kell!

Hideghab matrac tulajdonságai

„Az érezhető kényelem” A HIDEGHABOK érzékelhetően növelik a fekvőfelületek komfortját. Messzemenően jobban követik a test körvonalait, mint a hagyományos habok. A gyártástechnológiából és a speciális cellaszerkezetből adódóan a hideg habok kiemelkedően rugalmasak és a hagyományosnál nagyobb alátámasztó erővel rendelkeznek, ezáltal a fekvőfelületen a nyomáseloszlás a lehető legoptimálisabb. Ez hosszantartó igénybevétel esetén sem okoz anyag kifáradást. A hideghab matracok millió számra tartalmaznak mikroszkopikus csatornákat. Ezek a nagyon vékony csövek illetve csőhálózatok biztosítják a tökéletes levegő ventillációt és a hatékony nedvességelvezetést, ezáltal tovább növelve a matracok komfortját és élettartamát. A hideg habok segítik, könnyebbé teszik a felhasználójának a fekvés közbeni mozdulatait, ellenenergiája hozzáadódik a fekvésből felálló test mozgási energiájához, és így megkönnyíti a felületről való elmozdulást, felállást. A fárasztási és más vizsgálatok is igazolják miszerint a hideghabok intenzív használat esetén is kisebb deformációt szenvednek el, mint a többi matraciparban használt anyag. A felhasználó kellemes közérzetét az biztosítja, hogy nincs besüppedés, ki gödrösödés és a párnázó anyagra visszavezethető hátfájás. A megfelelő hideghab sűrűsége 28-30kg/m3, az ez alatti értékkel rendelkező habok könnyen deformálódhatnak.

HR hideghab tulajdonságai

A HR hab a hideghabok csúcsa a maga 35kg/m3-es sűrűségével. Alaptulajdonságai a hideghabbal megegyezőek, magas rugalmassággal és nyomásnak való ellenállóképességgel rendelkezik.

Kókusz tulajdonsága

A kókuszdió háncsát megszárítják, szálakra szedik, táblákba foglalják és folyékony, természetes latex anyaggal vonják be. A kókuszt jellemzően biomatracoknál használják. Kemény, feszes alátámasztást biztosít, rugalmas, légáteresztő és természetes anyag. A természetes latex a kaucsukfa nedvéből lecsapolt, tejszerű, folyékony anyag, melyhez szintetikus szilárdító anyagot kevernek. A latex adja a kókuszmatrac rugalmasságát, továbbá ezáltal lesz poratka, penészgomba, baktérium és molyálló.

Memóriahab matrac tulajdonságai

Memory hab, memóriahab egy úgynevezett, viszkoelasztikus poliuretánból készült. Hőmérséklet-érzékeny, minél alacsonyabb a hőmérséklet, annál nagyobb viszkozitása (ellenáll a változásnak) van, míg a magasabb hőmérsékleten hajlamosabb a nagyobb rugalmasságra. Emellett nyomásra érzékeny. Ez azt jelenti, hogy a memória hab matrac képes a testvonal követésre milliméter pontosan, miközben lehetővé teszi, hogy minden helyen egyenletesen támassza alá a testet, hogy a nyomáspontokból adódó nyomáskülönbségek a legjobban eloszlatásra kerüljenek. A test legnagyobb nyomás kifejtő pontjai: a váll, csípő, térd, és a fej. A memória hab matracon többet pihenünk kevesebb idő alatt, mint a hagyományos rugós és habmatracokon. Ha allergiás, a memória hab matrac ilyenkor is különösen hasznos lehet, mert hipoallergén, alapanyagának köszönhetően távolt tartja a háziparatkákat. Az emlékező hab termékeket használók számára tehát jelentős előnyöket rejthet ez a hab, különösen azoknak, akik vérkeringése nem kielégítő, ízületi bántalmakban, álmatlanságban vagy éppen csontritkulásban szenvednek.

VISCO habok tulajdonságai

A VISCO hab, az ismertebb memory habbal ellentétben, nyitott sejt szerkezetének és kiváló légáteresztő képességének köszönhetően, nagyon kellemes alvási klímát biztosít. Nem érezhető a befülledt’ és melegem van’ érzés.

Latex matrac tulajdonságai

A latex fedőmatrac alkalmazásával csökkentett nyomás nehezedik a testre és a gerincre. A latex fedőmatrac hipoallergén, ezért alapanyagának köszönhetően távol tartja a háziporatkákat.A naturlatexet a kaucsukfa nedvéből állítják elő. A fa kérgéből csapolt gumitejből habosítás útján könnyed, rugalmas anyagot készítenek belőle.Szerkezetére jellemző, hogy a cellák, légjáratok egymással kapcsolatban vannak, így garantálják a megfelelő szellőzést. A latex matrac szerkezetében lévő nagy mennyiségű légcella gondoskodik az optimális párologtatásról, szellőzésről, jól szabályozza az alvási hőmérsékletet. Hőszigetelő képessége mellett a levegő jól átjárja. Felületén és a matrac szerkezetében az atkák nem tudnak megtelepedni. A természetes latex baktériummentes és különféle allergiák esetén különösen jó hatású.Tökéletes higiéniai feltételeket biztosít. A latex matrac pontelasztikusságot biztosít, tehát abban a pontban süllyed, ahol nyomjuk, így alváskor forgolódásunkkal nem zavarjuk a hálótársunkat.

Zsákrugós matrac tulajdonságai

A bonellrugó elavultságát és korszerűtlenségét felismerve, a gyártók kifejlesztették a zsákrugót, amelynek elve, hogy a rugótestek kisebb méretűek és egy kis textil tasakba bevarrva majdnem függetlenül mozognak egymástól. A független mozgás miatt elkerüli az áthullámzást’, amikor megmozdul’ alattunk a matrac párunk forgolódására. A zsákrugós matracok ergonómiai alakíthatósága klasszisokkal meghaladja a bonell rugós matracokat, a megfelelő zónázott kialakítás tovább növeli a minőségi komfortot.

Bonell rugó tulajdonságai

A bonellrugós matracok tradicionálisak, régóta fellelhetőek a piacon a maguk egyedi komfortérzete miatt.  A rugók különböző vastagságú, edzett acélhuzalból készülnek. A rugók szerepe, a matracra nehezedő terhelés felvétele, kiegyenlítése, továbbá a matrac komfortérzetének növelése. A bonellrugók tölcsérforma kialakítása csökkenti az egymás mellet elhelyezkedő rugóstagok súrlódását. A bonellrugók a súly nagyobb felületen való elosztása miatt, keresztirányban össze vannak fűzve. A matracok keménységét nem csak a rugózat, hanem a rajtuk elhelyezkedő kényelmi rétegek összetétele, illetve vastagsága is meghatározza.

Habrugós matrac tulajdonságai

A habrugós matracok legnagyobb előnye a szellőzés és formakövetés. A táskarugók kényelmét biztosítják fém felhasználása nélkül. A habrugós matracokat általában nagy rugalmasságú, HR hideghabból készítik. A habrugók közötti tér levegővel teli, így a lehető legjobb átszellőzést adja. A külön álló habrugók pontosan lekövetik a test vonalát és egyenletes alátámasztást nyújtanak.

Farugós matrac tulajdonságai

A tömörítéses eljárással előkezelt faanyag a hajlítás után megtartja a felvett alakot. A farugózatot natúr gumilatex rétegek és gumival átitatott kókuszlapok fogják közre.
A farugós matrac, a Bioharmonikus alváskultúra szigorú feltételrendszerének is megfelelve, tökéletes kényelmet és komfortot kínál. Az energiatárolós, spirális farugókkal készített matracok nem tartalmaznak fémet, ami összegyűjti az elektromágneses sugarakat. A fából készült rugózat ugyanolyan rugalmas alátámasztást biztosít, mint a fémből készült társaik.

Olajokkal átitatott habok

Növényi olajokkal, Aloe Verával, Levendulával itatják át a habokat, jellemzően a hideg és memory haboknál alkalmazzák.

Hűsítő habok

Gélt vagy hűsítő szálakat kevernek hideghab, latex és memory habokba. Az ilyen habokat a matracok fedő rétegéiként alkalmazzák, hogy segítsék a test hőérzetét elvezetni.

Biomatrac ( Latex – Kókusz Matrac )

A biomatracok természetes anyagokból készülnek. Antiallergén és antisztatikus tulajdonságú, higiénikus.Nem tudnak megtelepedni az atkák és baktériumok, mivel nem jön létre az elszaporodásukhoz szükséges nyirkos, nedves környezet.

Egyik alkotóeleme a Latex mely a gumifa levéből, habosítással készül. Egyenletesebben követi a test vonalát, megfelelő alátámasztást nyújtva a gerincnek, medencének, így a test izmai teljesen el tudnak ernyedni alvás közben.

A latex felületű matracok használatát a kiváló ortopédiai tulajdonságaik miatt ajánlják a szakemberek

Másik fő alkotóeleme a Kókusz (kókuszrost) mely kiváló nedvesség- és légáteresztő képességgel rendelkezik A laza szerkezetének köszönhetően biztosítja a felületére kerülő nedvesség gyors elpárolgását. A kókuszrost igen erős! Kiválóan alkalmas a biomatracok keménységének szabályozására. Szilárdságával képes a gerincoszlop optimális alátámasztását biztosítani.

A fenti matrac fajták többsége megvásárolható Vákuum csomagolással is.

További hasznos tanácsok korábbi cikkjeinkből:

agyakboltja-becsuletes-matracos

Időpontfoglalás matracpróbára